Video och gästbloggeri...

Jag, Veronica, har fått den äran att gästblogga på min eminenta systers blogg! Jag känner mig stolt och en smula förmer om jag skall vara ärlig! Så, när katten är borta så skall musen sannerligen dansa på bordet, det vill jag lova! Jag har fått förtroende uppdraget att lägga upp den video vi producerade förra helgen, Carolines tekniska kunskaper är kanske inte det som utmärker henne allra mest om jag säger som så ;) Men om jag ändå skulle ta tillfället i akt och kuppa nu när hon ändå inte kan deleteta det jag skriver? Något litet rangligt skelett i den lilla resegarderoben bör hon ju ha?!? Jag lägger min lilla panna i djupa veck och funderar ett tag innan jag inser att hur jag än gör så kommer jag att få faaaan för det i alla fall, så jag laddar upp videon som jag blivit tillsagd och gör en snabb sorti! Det var trevligt att råkas och jag hoppas på ett snart återseende / Er tillgivne Veronica!

Filmen!

Som ni har kunnat läsa höll vi på med en film systra min och jag. Den blev klar för några dagar sen ni ska få länken lite senare. Resultatet kan ni själva se men jag tänkte berätta lite om hur det gick på vägen fram till filmen blev klar. Det började som sagt en sen kväll med att Veronica och jag blev sminkade av hennes lilla engelsman, Bobbo. Han är en jäkel på att sminka, han borde syssla med sådant. När vi gick ut från sminkstudion (vardagsrummet) gick vi ner i tvättstugan och satt upp en svart filt som vägg. Sen så hämtade vi in en spott och reglerade ljuset medan en av oss fick sitta på en pall och modella så vi såg var ljuset föll. Sen så var det dags att sätta fart och filma eländet:) vi turades om att skådespela, en var ju tvungen att hålla i kameran. Jag tyckte att vi verkligen kände för karaktärerna, vi gick in i deras smärta (haha, nåja, vi försökte) Vi höll på i några timmar allt som allt med att filma, bortsett från källar tagningarna så filmade vi av scener ur filmer och när vi skrev i hurt i snön utomhus. Vi filmade en till scen lite senare som vi inte hade tänkt ta med, badkarsscenen. Nästa dag skulle Veronica börja så smått att redigera med programmet Movie maker så jag smet från en stund och passade på att ta ett bad. När jag låg där i vattnet och läste igenom texten till låten vi skulle andvända så fick jag en känsla av att vi skulle ha med en scen där en av oss låg i vattnet och flöt. Sagt och gjort så gick jag upp ur badet och stormade in till rummet där min syster satt koncentrerad på sitt, jag berättade om iden och fick in henne i badrummet där hon filmade mig liggandes som en död sill. Det var rekord för mig i hur länge jag kan stå ut utan att blinka, säkert rekord i hur länge jag kan vara tyst också:) Min kära syster är mycket bättre än mig på att redigera och använda datorn överhuvudtaget, så hon fick sitta bakom spakarna. Jag satt bredvid som rådgivare, assistent och ibland nervevande. Så ett stort tack till Veronica som styrde upp redigeringen och till Matilda som skickade låten vi ville använda till oss.... ( Låter redan som ett tacktal) Oscarsgalan nästa ;) Jag överlåter till min syster att ladda upp filmen då jag måste rusa till jobbet!

So long så länge så ses vi senare :)


Rösten...

Kommer ni ihåg från barndomen att det fanns någon röst från Tv eller radio som gjorde att ni kände er trygga, en röst som aldrig svek er, utan som jämt fanns där när man räknade med den.

En sådan röst har jag, min syster och jag har samma röst som fortfarande skänker oss trygghet och får oss att tänka på bardomens enkla vardag. Vår röst har ett namn (nej, inte Ingmar Bergman) han heter Roger Blomquist och är en sportkommentator på Svt. Han kommenterar gymnastik och konståkning huvudsakligen, vilket jag och min syster tyckte mycket om som barn.

När jag i dag hör hans röst någon gång på tv, speciellt när man är lite nere, så får jag tillbaka känslan av frihet och att man inte har någonting att oroa sig för i hela världen, de kan bomba och skjuta omkring mig men det bekommer mig inte. Jag är som i en egen lite världsbubbla, bara jag och Roger :)




 



Härliga tider, strålande tider...

Då var det dags för ännu en härlig dag, jag sträcker armarna mot skyn och tackar min saliga ande! Kom inte och säg att inte morgonstund har guld i mun! Vi hörs senare min trogna lilla läsarskara :)


Svaren!

   Ni kanske tyckte att jag var en lite dryg jäkel som inte svarade själv på frågorna utan bara krävde svar av er. Så nu har jag svarat på frågorna, trevlig läsning!

Vad är er favoritmaträtt som jämt går hem?
Pannkaka är barnsligt gott:)

Om ni skulle till en öde ö på obestämd tid och fick ta med tre saker, vad skulle det bli (och nej det är innan mobilens tid)? En båt med tillhörande motor, en stor dunk bensin och mat. Då kan jag nämligen vara där på ön och njuta och slappa så länge det finns mat, sen så kan jag ta båten och åka till närmasta befolkade ö..

Vad är er favoritfilm? varför? Det finns ju en del och välja mellan, de var en svår fråga, hm. "Ljuvlig är sommarnatten" är en av favoriterna,Varför? Stämmningen i filmen är otroligt bräcklig och skör filmen igenom. Bra skådespelare i en ljuv och samtidigt skrämmande miljö.

Vilken bok tycker ni bäst om? Tycker om biografier, så just för tillfället så blir det en om Anna-Lisa Ericsson

Stig Helmer eller Stålmannen? Stig Helmer såklart! Han reprensenterar oss vanliga svenssons brister och fel. Och så är han så söt och hjälplös.

Vilken är er favorit julkalender? "Sunes jul" ligger högt uppe i toppen med b la "Trolltider" och "Ture Sventon"

Vilken årstid tycker ni bäst om? Våren, när man ser att allt börjar få liv igen.

Vilken låt lyssnar ni på när ni vill bli glada? Cat Stevens " Another saturday night" får mig av någon anledning att bli glad.

Om ni var ett djur, vilket i sådanna fall? Vägglös:) Tjuvlyssna är en dygd....

Åsa-Nisse eller 91.an Karlsson? Åsa-Nisse, jag ska gå i hans fotspår någongång i år.

Vilket årtionde tycker ni verkar roligast att leva i? Tror att det skulle bli 60-talet med all bra musik och alla snygga kläder och frisyrer.

Om ni bara hade 1 dag (hemska tanke) kvar och leva, vad skulle ni göra då? Köpa med mig ett förråd Marabou chokladkakor och sätta mig på Midsommarudden på landet och bara njuta och smaska.

Ert favoritgodis? CHOKLAD!!!


Vad ser ni helst på tv just nu? Bonde säsongen är ju över nu:( blir mest någon film. gillar dokumäntärer.

Vad har ni ätit idag? Sallad och korv med mos

Vad är livets mening enligt er? Har inte klurat ut det än...

Slask!

Nu har jag kommit in från en skön promenad med mina hundar och min kära moder. Det var ett riktigt slaskväder så skön kanske var att ta i en smula. Vi var på golfbanan och spelade fotboll, hundarna skulle lätt platsa i Italienska ligan :)



Annars så har jag och min syster börjat med en liten film, som förhoppningsviss blir klar ikväll. De första scenerna tog vi i natt i källaren....Det kanske blir en gulbagge nästa år, vem vet ;)

Ja, ni får vänta och se på resultatet och bedöma själva.



 



 

Jag vill ha svar!

Jag har inget bättre för mig så jag tänkte ställa några frågor till mina få men trogna läsare, så svara på dessa när ni har lite tid över. Kan vara intressant att se svaren,  det kan säga mycket om en människa, tänk på att jag har läst psykologi ;)




Vad är er favoritmaträtt som jämt går hem?

Om ni skulle till en öde ö på obestämd tid och fick ta med tre saker, vad skulle det bli (och nej det är innan mobilens tid)?

Vad är er favoritfilm? varför?

Vilken bok tycker ni bäst om?

Stig Helmer eller Stålmannen?

Vilken är er favorit julkalender?

Vilken årstid tycker ni bäst om?

Vilken låt lyssnar ni på när ni vill bli glada?

Om ni var ett djur, vilket i sådanna fall?

Åsa-Nisse eller 91.an Karlsson?

Vilket årtionde tycker ni verkar roligast att leva i?

Om ni bara hade 1 dag (hemska tanke) kvar och leva, vad skulle ni göra då?

Ert favoritgodis?

Vad ser ni helst på tv just nu?

Vad har ni ätit idag?

Vad är livets mening enligt er?


Atomer och köttbullar!

Så nu har jag lyckats traggla mig igenom naturkunskapen, om atomer, molekyler och annat som sägs vara viktigt, det var ingen barnlek det var svett och tårar om vartannat :) Ja inte var det någon vacker syn, men nu som sagt är nog det mesta gjort på den, nu är det bara mitt helvetes ämne matematik kvar. Det kommer att bli en låååång helg, urk!

Så vad ska jag berätta mer för er, måste ju vara något roligt med tanke på all smörja jag spottade ur mig i början av inlägget. Hm,,,,,,

Kan ta och berättade vad jag lagade för mat när jag tog min flykt från skolböckerna in till grytorna i köket. De säger ju att man skapar bäst konst när man mår dåligt, det stämde på mig om jag får säga det själv:)

Som sagt så kände jag mig frustrerad över läxan och det förde mig genast att tänka på Italien och dess temperamentsfulla invånare, så jag bestämde mig för en maträtt från detta land. Det blev pasta med tomatsås med frikadeller (köttbullar) inte så stark, men väldigt smakrikt.

Jag gjorde som så:

Jag tog tagliatelle som fick koka medan jag gjorde i ordning såsen, det gäller ju att minimera arbetstiden (jag vill ju att det ska gå undan). Sen tog jag en vitlök, sådan där utan klyftor och fräste vitlökshacket i lite olja i en kastrull. Jag tillsatte ett gäng kryddor, Basilika, Oregano, Chilipulver, Ingefära och Salt, (efter tycke och smak) det fick puttra några minuter så att smakerna kom fram. Sen så hällde jag på en burk krossade tomater och tog i en gnutta socker så nu fick det koka ihop sig innan jag slängde i köttbullarna som var färdiggjorda. Efter att pastan var klar och att såsen med köttbullarna hade kokat i ca 10 min så var det bara att lägga upp det, och så pricken på i:et lite riven ost på toppen.

Det var busenkelt att göra och busgott att äta, så gott att jag glömde bort att ta kort på skapelsen.....

Bon appétit!


Oscars!

Nu är nomerneringarna här!  Vilka tycker ni ska vinna på oscarsgalan?  

Bästa manliga biroll:


Josh Brolin
i "Milk"

Robert Downey Jr. i "Tropic Thunder"

Philip Seymour Hoffman i "Doubt"

Heath Ledger i "The Dark Knight"

Michael Shannon i "Revolutionary Road"


Bästa manliga skådespelare:


Richard Jenkins
i "The Visitor"

Frank Langella i "Frost/Nixon"

Sean Penn i "Milk"

Brad Pitt i "The Curious Case of Benjamin Button"

Mickey Rourke i "The Wrestler"


Bästa kvinnliga skådespelerska:


Anne Hathaway
i "Rachel Getting Married"

Angelina Jolie i "Changeling"

Melissa Leo i "Frozen River"

Meryl Streep i "Doubt"

Kate Winslet i "The Reader"


Bästa kvinnliga biroll:


Amy Adams
i "Doubt"

Penélope Cruz i "Vicky Cristina Barcelona"

Viola Davis i "Doubt"

Taraji P. Henson i "The Curious Case of Benjamin Button"

Marisa Tomei i "The Wrestler"


Bästa animerade film
:


"Bolt"
(Walt Disney), Chris Williams och Byron Howard

"Kung Fu Panda" (DreamWorks Animation, Distributed by Paramount), John Stevenson och Mark Osborne

"WALL-E" (Walt Disney), Andrew Stanton


Bästa scenografi:


"Changeling"
Art Direction: James J. Murakami, Set Decoration: Gary Fettis

"The Curious Case of Benjamin Button" Art Direction: Donald Graham Burt, Set Decoration: Victor J. Zolfo

"The Dark Knight" Art Direction: Nathan Crowley, Set Decoration: Peter Lando

"The Duchess" Art Direction: Michael Carlin, Set Decoration: Rebecca Alleway

"Revolutionary Road" Art Direction: Kristi Zea, Set Decoration: Debra Schutt


Bästa bild:


"Changeling"
Tom Stern

"The Curious Case of Benjamin Button" Claudio Miranda

"The Dark Knight" Wally Pfister

"The Reader" Chris Menges and Roger Deakins

"Slumdog Millionaire" Anthony Dod Mantle


Bästa kostym:


"Australia"
Catherine Martin

"The Curious Case of Benjamin Button" Jacqueline West

"The Duchess" Michael O'Connor

"Milk" Danny Glicker

"Revolutionary Road" Albert Wolsky


Bästa regi
:


David Fincher
för "The Curious Case of Benjamin Button"

Ron Howard för "Frost/Nixon"

Gus Van Sant för "Milk"

Stephen Daldry för "The Reader"

Danny Boyle för "Slumdog Millionaire"


Bästa dokumentärfilm:


"The Betrayal (Nerakhoon)"
A Pandinlao Films Production, Ellen Kuras and Thavisouk Phrasavath

"Encounters at the End of the World" A Creative Differences Production, Werner Herzog and Henry Kaiser

"The Garden" A Black Valley Films Production, Scott Hamilton Kennedy

"Man on Wire" A Wall to Wall Production, James Marsh and Simon Chinn

"Trouble the Water" An Elsewhere Films Production, Tia Lessin and Carl Deal


Bästa dokumentära kortfilm:


"The Conscience of Nhem En"
A Farallon Films Production, Steven Okazaki

"The Final Inch" A Vermilion Films Production, Irene Taylor Brodsky and Tom Grant

"Smile Pinki" A Principe Production, Megan Mylan

"The Witness - From the Balcony of Room 306" A Rock Paper Scissors Production, Adam Pertofsky and Margaret Hyde


Bästa klippning:


"The Curious Case of Benjamin Button"
Kirk Baxter and Angus Wall

"The Dark Knight" Lee Smith

"Frost/Nixon" Mike Hill and Dan Hanley

"Milk" Elliot Graham

"Slumdog Millionaire" Chris Dickens


Bästa utländska film:


"The Baader Meinhof Complex"
A Constantin Film Production, Germany

"The Class" A Haut et Court Production, France

"Departures" A Departures Film Partners Production, Japan

"Revanche" A Prisma Film/Fernseh Production, Austria

"Waltz with Bashir" A Bridgit Folman Film Gang Production, Israel


Bästa smink:


"The Curious Case of Benjamin Button"
Greg Cannom

"The Dark Knight" John Caglione, Jr. and Conor O'Sullivan

"Hellboy II: The Golden Army" Mike Elizalde and Thom Floutz


Bästa filmmusik:


"The Curious Case of Benjamin Button"
Alexandre Desplat

"Defiance" James Newton Howard

"Milk" Danny Elfman

"Slumdog Millionaire" A.R. Rahman

"WALL-E" Thomas Newman


Bästa sång:


"Down to Earth"
från "WALL-E" Music by Peter Gabriel and Thomas Newman, Lyric by Peter Gabriel

"Jai Ho" från "Slumdog Millionaire" Music by A.R. Rahman, Lyric by Gulzar

"O Saya" från "Slumdog Millionaire" Music and Lyric by A.R. Rahman andMaya Arulpragasam


Bästa film:


"The Curious Case of Benjamin Button"
A Kennedy/Marshall Production, Kathleen Kennedy, Frank Marshall and Ceán Chaffin, Producers

"Frost/Nixon" A Universal Pictures, Imagine Entertainment and Working Title Production,Brian Grazer, Ron Howard and Eric Fellner, Producers

"Milk" A Groundswell and Jinks/Cohen Company Production, Dan Jinks and Bruce Cohen, Producers

"The Reader" A Mirage Enterprises and Neunte Babelsberg Film GmbH Production, Nominees to be determined

"Slumdog Millionaire" A Celador Films Production,Christian Colson, Producer


Bästa animerade kortfilm:


"La Maison en Petits Cubes"
A Robot Communications Production, Kunio Kato

"Lavatory - Lovestory" A Melnitsa Animation Studio and CTB Film Company Production, Konstantin Bronzit

"Oktapodi" A Gobelins, L'école de l'image Production, Emud Mokhberi and Thierry Marchand

"Presto" A Pixar Animation Studios Production, Doug Sweetland

"This Way Up" A Nexus Production, Alan Smith and Adam Foulkes


Bästa kortfilm:


"Auf der Strecke (On the Line)"
An Academy of Media Arts Cologne Production, Reto Caffi

"Manon on the Asphalt" A La Luna Production, Elizabeth Marre and Olivier Pont

"New Boy" A Zanzibar Films Production, Steph Green and Tamara Anghie

"The Pig" An M & M Production, Tivi Magnusson and Dorte Høgh

"Spielzeugland (Toyland)" A Mephisto Film Production, Jochen Alexander Freydank


Bästa ljudredigering:


"The Dark Knight"
Richard King

"Iron Man" Frank Eulner and Christopher Boyes

"Slumdog Millionaire" Tom Sayers

"WALL-E" Ben Burtt and Matthew Wood

"Wanted" Wylie Stateman


Bästa ljudmixning:


"The Curious Case of Benjamin Button"
David Parker, Michael Semanick, Ren Klyce and Mark Weingarten

"The Dark Knight" Lora Hirschberg, Gary Rizzo and Ed Novick

"Slumdog Millionaire" Ian Tapp, Richard Pryke and Resul Pookutty

"WALL-E" Tom Myers, Michael Semanick and Ben Burtt

"Wanted" Chris Jenkins, Frank A. Montaño and Petr Forejt


Bästa specialeffekter:


"The Curious Case of Benjamin Button"
Eric Barba, Steve Preeg, Burt Dalton and Craig Barron

"The Dark Knight" Nick Davis, Chris Corbould, Tim Webber and Paul Franklin

"Iron Man" John Nelson, Ben Snow, Dan Sudick and Shane Mahan


Bästa manus efter förlaga:


"The Curious Case of Benjamin Button"
Screenplay by Eric Roth, Screen story by Eric Roth and Robin Swicord

"Doubt" Written by John Patrick Shanley

"Frost/Nixon" Screenplay by Peter Morgan

"The Reader" Screenplay by David Hare

"Slumdog Millionaire" Screenplay by Simon Beaufoy


Bästa originalmanus:


"Frozen River"
Written by Courtney Hunt

"Happy-Go-Lucky" Written by Mike Leigh

"In Bruges" (Focus Features), Written by Martin McDonagh

"Milk" Written by Dustin Lance Black

"WALL-E" Screenplay by Andrew Stanton, Jim Reardon, Original story by Andrew Stanton, Pete Docter


 



Kommenter gärna vilka ni tycker ska få priset och om någon är glömd som skulle ha nominerats

Tomtar och Bumbibjörnar!

Som nästan alla som läser denna blogg vet så har jag aldrig tyckt om tecknat, såg aldrig tecknat som barn. Jag har aldrig tyckt speciellt mycket om det övernaturliga på film, och en tecknat varelse träffar man inte på så ofta i verkligheten. Men det finns några undantag och det är "Trolltyg i tomteskogen" och "Trolltider", ser ni sambandet?
 Dem såg jag mycket som barn vilket kanske har haft en betydelse till att jag tror på tomtar och väsen idag.

Det måste ju finnas andra varelser som fungerar ungefär som oss på denna jord, och tänk på alla oförklarliga saker som händer. Man förlägger ofta saker fast man vet var man lade det och sen när man tittar där igen, ja då ligger det där prydligt och väntar på en. Och nej, det är inte tecken på senilitet eller begynnande alkoholism....



De små gårdstomtarna hjälper oss med småsaker då och då när vi behöver. De finns för att kolla till oss att allt sköts på ett bra sätt. I dagens stressiga moderna samhälle kan det vara svårt att tro på och märka sådant, vi bara flänger vidare till nästa punkt på agendan. Men förr när man levde ett lugnare och friare liv, speciellt på landet, då hade folket någon sorts osynligt förbund med tomtarna på gården. De hjälpte till med gårdens sysslor. Man visste hur man skulle behandla detta väsen och vad man inte fick göra mot dem.

Sen en sak till, vad tråkigt det skulle vara om man inte trodde på att det levde några andra än vi här!

Efter denna långa utläggning, som kanske gör att ni som inte känner mig tror att jag har rökt på, vill bara försäkra er om att jag är sådana här för jämnan:) Flummig helt enkelt!

Nu kanske ni undrar vad jag hade för skruvad barndom! Tackar som frågar men jag hade en väldigt trevlig, ljus, fantasifull, djup och svart barndom... Hängde ni med?

Det ljusa, trevliga och fantasifulla var att jag var mycket ute på landet och lekte skeppsbruten och att jag hade en bondgård med djur som bestod av kottar med pinnar som fick statera kossor och mycket mer som jag inte ska trötta ut er med. Jag hade väldigt mycket fantasi, men jag föredrog att utföra fantasin själv istället för att titta på den.

Det djupa och svarta kom från att jag tittade på samhällsprogram som liten som tog upp bekymmer av de slag.  Sen så kollade jag en hel del på Bergman redan som väldigt ung. Trots att det var mycket död och religion i dessa filmer som Tex. "Sjunde inseglet" så är jag idag en fullt frisk människa både psykiskt som fysiskt.

Tror det är bra med lite balans mellan det goda och onda, barnen ska inte gå igenom hela barndomen och tro att hela världen bara består av rosa Bumbibjörnar som vill alla väl...








Bilderna från Internet



Fortsättning Jakan.....

Jag tänkte fortsätta och berätta lite om Jakobsbergs tiden, närmare bestämt om de resor vi gjorde i skolans regi:

Först ut var Blidö, en ö i Stockholms skärgård. Vår Klass och en reportage klassen åkte dit i början på skolåret för att vi skulle få lära känna varandra, vilket vi också gjorde. Vi hade olika lag, några som fixade spel, några som lagade mat mm. Jag hamnade i gruppen som skulle stå för maten, Taco var det som stod på matsedeln vilket blev populärt bland alla. På Blidö roade vi oss med och spela spel, sitta nere vid havet och prata, men säg den lycka som varar länge, vi fick en uppgift kastade på oss så fort vi hade gjort oss hemmastadga. Vi skulle titta på den klassiska filmen Cykeltjuven för att sedan skriva en analys och snabbt skulle de gå, vi fick bara någon timme på oss innan det skulle dissikeras av lärarna. Det var en rolig sak att göra med människor man inte känner, både miljöombytet och att vi i grupperna hamnade med främlingar som vi skulle samarbeta med.

Göteborgs filmfestival var vår nästa anhalt under skolåret. Från den 29 januari till den 2 feberuari var vi där och maraton såg en massa filmer av varierande kvalitet. Man fick välja efter smak och plånbok vilka filmer man ville se, så de flesta jag såg var bra. Två av dessa filmer skulle vi skriva recension på vilket gjorde att man satt som en blodigel och försökte suga i sig filmerna lite extra.

Vad beträffar inakorderingen så var vi fem stycken i vårt rum, Maria, Matilda, Johanna och sist men defenitivt inte minst och tystast Andreas. Vi hade väldigt kul tillsammans i vårt lilla kyppe, Andreas och jag smågnabbades, Maria och Matilda Fotograferade till ursinne och Johanna, ja, vad gjorde Johanna????

Martin sov inte i vårt rum men ändå så lyckades han att nästla in sig i vårt gäng så han följde med oss för det mesta (han är ju ganska trevlig typ i korta stunder). Vi åt på caféer och restauranger, vilket en gång höll på att sluta i slagsmål mellan Andras och Martin men Allmoder som man är skingrade jag pojkarna åt.

Mellan den 15 och 20 april besökte vi Estlands stolta huvudstad Tallin. Där skulle vi, indelade i grupper göra varsin dokumentär film tillsammans med repotage klassen. Vår grupp med Maria, Matilda, Linda, Martin och Andreas från reportage valde att göra en film om teaterlivet i Tallinn (känns lite som jag körde över de andra) men vi alla hade det jätteroligt med uppdraget.  Människorna som jobbade på teatrarna var ytterst vänliga och tog sig tid att visa runt oss, vi fick prova på dockteater, klä oss i alla möjliga sorters masker, se på repetitioner och föreställningar med galna regissörer som hoppade omkring i sin lilla basker och skrek på ryska.


Det var en jätterolig tid som jag inte skulle vilja vara utan!


Man kan göra någon glad med fantasi!

I dag så damp det ner i posten ett brev från en kär vän, jag hade väntat spänt på en film som hon skulle skicka till mig. Men i brevet medföljde en till cd-skiva den bestod av en massa låtar. Hon skrev att det var istället för det födelsedagskortet hon hade glömt att skicka då jag fyllde år.

Vilken fiffigt och underbart alternativ till gratulationskort. Hon hade skickat med ett papper där alla låtar stod uppradade, det var också förklaringar till varför hon gillar just de låtarna. Det är kul med fantasi, folk borde använda sig av den lite oftare.

Jag är väldigt tacksam över presenten och det lös upp min annars ganska trista tisdag!








Bilden är från internet







 

Thorsten.....

Hej igen!

Hittade ett klipp med Thorten Flinck där han gör en underbar version på Björn Afzelius låt: jag var inte sjuk (balladen om K) Björns orginalversion är också väldigt fin, så lyssna på den också. En sorglig låt som växer varje gång man hör den?



Lunch!

.

Jag var som bekant på lunch hos en gammal vän och hennes man igår. Det var väldigt trevligt och massor med god mat som bestod av: Kyckling och fläskfilé spett, avokadosallad med massor av olika såser till, rostade baguetter och som grädde på moset så serverades cheescake till kaffet.
En massa människor jag aldrig förr sett men det var en trevlig samling av personer.

Så nu fick ni en liten summering av lunchen:)


Julnostalgi!

Nu singlar det ner lätta små snöflingor på marken, sakta bildar de ett vitt täcke, ett täcke som för tankarna tillbaka till julen som spenderades på landet.

Jag och min syster var på landet några veckor innan resten av familjen kom, vi julstökade och det med besked. Det gjordes knäck, smörkola som lades in i prasselpapper, trillades köttbullar, egen designad pepparkakshus med djur och snölykta och så bakade vi mycket kakor och bullar. Vi pimpade också huset julfint, det blev mossa i fönstren, tallris på trappen, border på väggarna sen gick vi ut och hittade en prakt julgran som vi högg ner och bar hem.

Sen så dagen förre julaftonen kom resten av familjen utfarande på havets vågor, då dukade vi fram det vi hade gjort och vi åt en smakbit av det som julbordet skulle komma att bjuda på. Sen så klädde vi granen och gjorde det sista av julstöket.

Jag älskar julen!

Här kommer lite vinterbilder från landet, dock inga inifrån pga. dålig belysning (och glömska).






Goddag!

I går var jag ur funktion, kände mig lite dålig så det blev sängläge för mig nästa hela dagen en väldig onödig dag. Men nu känner jag mig i form igen så i dag ska jag gå på födelsedagslunch, det är en barndomskompis man som fyller år.
 
Ni hör, alla i min omgivning skaffar eller har familj så där ligger man i lä. Man känner sig ibland som den gamla Nuckan på skäret men men, jag är en glad skit ändå:)

Nu ska jag gå och göra mig i ordning och valla mina hundar innan det är dags att bege sig. Jag återkommer senare och berättar lite om vad som hände på lunchen.

Så länge ska ni få se och lyssna på en bra låt som framförs väldigt bra och teatralt av Thorsten Flinck. Matilda, minns du?

Filmlinje!

Tänkte försöka skriva lite om min tid vid Jakobsbergs folkhögskola. Tänkte nedan här skriva lite om dem jag mötte i klassen; ( iof intresserar det väl bara de som var där )

Under ett års tid tillbringade jag all min kreativa tid på Jakobsbergs folkhögskola. Lika mycket som den sög musten ur mig så bringade den glädje.

När jag fick veta att jag hade kommit in på filmlinjen så blev jag väldigt glad, jag älskar ju film och så är det ju kul att träffa nya människor och vilka som jag träffade!!!!! Det var en salig blandning av småglin, ja de var små, upp till åtta år yngre än mig. Så smeknamnet Allmoder som jag fick lite längre in på året passade som handen i handsken.

Jani var en rolig liten herre han var en sådan där vild själ. Han var oftast väldigt glad och pigg på upptåg men hade sina stunder då han kunde sitta ner och prata om djupa saker. Han retade sig på min filmsmak (för honom var det inte ens smak) Han hade mage att prata nedlåtande om Åsa-Nisse, som jag ser det är en föregångare till hans älskade Batman (nåja, nu tog jag nog i). Vad är slutsammanfattningen om Jani: Lika mycket som man tycka om honom kan i nästa sekund bytas till vrede mot hans uppenbara avsikter att irritera en.

Sen har vi ju den ovanståendes svans, Martin. Martin skulle man kunna beskriva som en oskyldig sparvunge som inte har lämnat boet men som ändå är nyfiken på värden utanför och därför som den unge han är gör en hel del klavertramp på vägen till vuxenvärlden. Trots sin ringa ålder på 20, så somnade han hela tiden på lektionerna, vilket vi, elever, lärare och föreläsare blev lidande av. Men trots att han var väldigt irriterande så kunde man inte låta bli att tycka om hans barnslighet och genomgoda person.

Andreas var en svårfångad person man kunde inte komma honom inpå livet, även om han försökte komma inpå mig genom att agera svans. Han gick nämligen efter mig vart jag än gick, ganska irriterande, men man saknade det när det någon gång inte hände. Det blev en vana. Han hade sina roliga citat som han skrek ut lite när som och dem hade ingen ankring i verkligheten: "Jag och min bror vet allt" och "Bergmans livmoder".

Sen har vi ju mina flickor från Småland som jag hade lyckan att stifta bekantskap med, Matilda och Maria. De var två härliga bonnaflickor (iof tyckte Matilda att hon kom från stan, nämligen Smålandsstenar ...) nåja, flickebarnet visste väl inte bättre;) M & M kände varandra sedan tidigare, viket gjorde att de tydde sig till varandra men som tur är så bryr jag mig inte om sådant, utan jag tränger mig genom och börjar att babbla. Vi fick en bra kontakt som håller än, vilket är kul. Smålandflickorna är roliga, snälla och ambitiösa människor som har skin på näsan och vågar säga ifrån. 

Vad som än händer, så har vi alltid Barcelona:)

Sen hade vi ju många andra typer i klassen, allt ifrån knarkare till djupa filosofer, filosofer, feminister och Zombies... Men jag tycker om alla, det behövs olika människor för att det ska bli kul. Hur skulle det se ut om alla var likadana, om alla var som jag, åh jag vill inte veta...


Solig vinterpromenad och hästskit!

Idag har jag och hundarna varit ute på en lång promenad i det vackra vinter vädret:

Snön gnistrade fint där de låg i solens sken, såg ut som små diamanter som strösslats ut. Solen sken från en klarblå himmel likt ett lugnt hav, inget som störde i det stilla blå. Jag tog hundarna på en skogssväng, skönare än att gå på asfalt och roligare lukter. (För dem i alla fall)



Vi gick där i godan ro, inte en människa eller annan levande varelse så långt ögat kunde nå, solen strilade in mellan träden och bildade ett vackert skuggspel, solen värmde i nacken samtidigt som kylan tog tag i näsan och ströp till. Hundarna strosade omkring och njöt av att komma ut lite, helt plötsligt stannade de upp och började att intensivt gnaga på något. De hade fått tag i en härlig klump isglass eller som vi människor skulle kalla det, hästskit.

Så vad vill jag med mitt lååånga utdrag säga?!
Jo, jag tycker att det är väldigt konstigt att hästar får skita precis överallt, ofta mitt på vägarna så att man får gå slalom för att slippa trampa i det. Och deras skötare (?) behöver inte hoppa ner från hästen och ta upp efter dem. Men varför behöver hundägare det då? Är inte det konstigt?, för det första så gör hundarna ifrån sig en mycket mindre mängd som knappt syns i jämförelse med hästarnas. Hundarna föredrar att göra det i diken och dylikt, hästarna överallt. Bådas avföring förmultnas, så det kan inte var ett argument.

Missförstå mig rätt, jag tar upp efter hundarna överallt och jag blir smått irriterad på andra hundägare som inte tar upp. Så det är inte det jag vill slippa ifrån. Men jag tycker att vi i Sverige ska leva under samma premisser. Om jag måste ta med mig en liten påse för att ta upp det i, så kan väl hästskötarna ha med sig en matkasse och skyffel. Det är lika äckligt att kliva i hästskit en varm sommardag som i hundskit. Det är rättvisa det handlar om, inte att jag är någon bitter tant som inte har något bättre för mig än att klaga.



Bild från nätet

Det här var ett litet uppror från mig:)

Ha det bra där ute och se var ni går...


Amaryllis!



Titta så fin min blomma är....
Fick den av min kära mormor.

Man tager det man haver.....

Så var det middagsdas, vad ska man hitta på idag då? Jag blickar in i kylskåpets karghet och misströstar sen sänker jag blicken till frysen och tittar in, hittar ett paket köttfärs som nog kommer till andvändning. Jag hittar också ett par konserver som går att andvända, Viken tur att jag hade kvar nachochips från helgen. Jaha då är det bara att sätta igång då. Det var dessa ingredienser som jag hittade och höftade i:

Köttfärs
Lök
Kidneybönor
Krossade tomater
Vitlök
Ingefära
Paprikapulver
Chilipulver
Cayenpeppar
Gara masala
Spiskummin
Salt
Peppar
Chilisås
Ostsås ( färdigköpt )
Nachoskal

Det här ihopkoket blev till en Mexikans tacogratäng med mycket kryddor för att jag gillar stark mat, den gjordes så här:

Fräs ihop köttfärsen med löken tills det är genombrynt, krydda efter behag med kryddorna. Häll i tomaterna och bönorna och låt allt puttra i några minuter, madan du väntar på det kan du ta och smörja en ugnssäkerform. Lägg i ett lager nachoskal i botten, lägg på ett lager av köttfärsröran och häll sedan över lite av ostsåsen. Gör ett till sådant lager och avsluta det med skal på toppen och strö på riven ost. Nu är den klar för ugnen i 225 grader tills gratängen har fått en fin färg och glöm inte att göra en grönsallad till ( ska ju vara nyttigt, så )


Bon appétit...

Läxor. läxor!

Så nu har jag tagit ett steg framåt i min utbildning, nu ska man åter sätta sig med skolböckerna och traggla läxor, hujedamej!

Tänkte ta och läsa upp några ämnen som inte jag lyckades så bra med i gymnasiet.








Det här kommer att vara min kvällläsning hädanefter!

Sanningens ord!




Filmkvällen över!

Så nu är man hemkommen från en kväll hemma hos Anna. Det blev mycket av min last Just det Bolly, eller som det heter i folkmun Coca Cola.

Vi hade lite av vad man skulle kunna kalla spökafton. Vi pratade om övernaturliga ting, som "Silverpilen" och övergivna spökhus. Vi tittade på Internet efter olika spökfenomen och vi båda tror på sådant i viss mån så vi eggade upp varandra. Och för att fortsätta detta tema när vi ändå var igång så tog vi fram den gamla skräckisen "The fog" från 1980. Filmen var klart godkänd men jag föredrar filmer där det "onda" lurar i buskarna och inte avslöjar sig så tydligt.


God natt med er alla mitt under spöktimmen!


Buuu


Hej igen!

Nu har jag vait och vallat mina hundar på en lång promenad i solskenet.



Här är de, Twiggy och Tango...


Sen tog jag min vän Anna och vallade runt längst en kanal, måste säga att Anna var mer talför än hundarna...
Så nu ska jag iväg till henne på en videokväll, ska bli kul!

Men så ni inte saknar mig för mycket så lägger jag upp lite bilder på mig, haha...



Bilder tagna av min eminenta syster Veronica

Slappkväll!

Snart ska jag och systra min krypa upp i soffan  med en kaffe och drömma oss bort ett tag i Herrskapets underbara värld och Tjänstefolkets mindre underbara.....





Efter det så fortsätter denna slappa afton i badkaret. Där väntar en Se&hör på mig ( en väldigt allmänbildande tidning)
Jag fick ett paket lyxigt badsalt som ska göra en mjukare och fräschare av en vän vid namn Bobbo. ( hm, undra om det skulle föreställa en förklädd pik)


Mätt och belåten!

Nu har jag varit duktig och lagat mat till hela familjen (där jag håller hus idag), det blev Carros delikata Kycklingwok:)

 
Den blev väldig god, låt er inte luras av bilden:)



Det här måste ni se!

Det här klippet är en av de underbaraste scenerna från en av mina favoritfilmer med en av mina favoritlåtar...




En kärlekshistoria,69

Se, lyssna och njut!

Lystring!

Jag har en god vän som gärna vill att ni ska gå in och kolla på hennes underbara hemsida. Där hittar ni underbara små texter om allt från blåsor i munnen till galagalor av stora mått.

Så gå in och kolla: ni hittar den under Matildas underbara hemsida länk.



                

Jag på besök hos min vän på High Chaparall

Guldbaggen!

 


Så har ännu en guldbaggegala glidit förbi, och för mig som är älskare av sådana här kulturella händelser så såg jag naturligtvis på detta evenemang. Det var en bra gala, med en bra programledare som inte tog över för mycket utan balanserade det fint och det gick som väntat när det gäller utdelningarna av Baggarna.

Men som den Bergman entusiast jag är så blev jag glatt överraskad när en av hans favoritaktriser Harriet Andersson fick hederspriset. Hon förtjänade det verkligen. Hurra! Hon är en väldigt begåvad skådespelerska, som kan skildra allt hon tar sig för på duken.


Sen var det ett väldigt fint collage med alla fantastiska stora skådespelare som gick ur tiden förra året, nu är snart den gigantiska filmgenerationen borta...R.I.P





  Den åtrådde...  




Den åtrådda...

Mina favoriter just nu!

Mina favorit artister, topp fem!

Cat stevens -
En underbar röst som får en att dåna.




Cornelis Wreesvijk -
Han har underbara texter och sjunger med en specifik känsla.

Lars Winnerbäck - Gillar vissångare, för deras "enkelhets" skull, så avskalat och skört.

Ulf Lundell - Rösten och texten även här.

ABBA - ABBA feber överallt. låtarna fastnar i huvudet om man vill det eller ej.


Mina favoriter just nu!

Topp fem serier!


  
Kalla fötter - En helt underbart rolig brittisk serie om tre stycken par och deras inte allt för lätta liv.

Herrskap och tjänstefolk - Brittisk serie om, ja det förstår ni nog. En serie med tidskildring, återspeglar första
världskriget, Titanic mm.

Svenska hjärtan - En härlig svensk serie som skildrar den vanlige svensson som på ytan verkar ha det ombonat och tryggt. Men när man naggar lite på kanten, så hittar man problem och situationer som gör det svårt för människorna i det lilla radhussamhället.


Friends - En serie som går hem i alla lägen. Behövs ingen närmare presentation.

Emmerdale - En brittisk långkörare, handlar om livet på landet och om invånarnas vardag och deras bekymmer.

God natt!

Nu go vänner så ska jag krypa till kojs, det blir nog lite "Glappet" innan, som godnatt"saga"


"Vi hade iallfall tur med vädret igen" och med rean!

Idag drog min kära vän Anna iväg mig till Kista galleria, som ligger en bit från Stockholm. Ändamålet för resan dit var att jag hade fyllt år och att Anna skulle bjuda mig på mat och bio. Så det blev indisk mat, nämligen "Chicken Tikka Masala" det var väldigt gott, mums.

Innan det blev dags för bion gick vi och kollade in alla reor, som praktiskt taget hade tagit över Kista galleria. Jag gjorde några fynd på rean, jag hittade en väska vilket jag var i stort behov av. Mina fickor skriker nämligen efter avlastning...



Ett par jeans hamnade också i shoppingbagen och så några näspiecring.



Sen kom då stunden för bio, vi såg "Vi hade iallafall tur med vädret, igen" vilket var underhållande och småroligt. Det krävs nästan att man har sett den första filmen för att man ska uppskatta denna, det reflekteras nämligen en hel del till den. Ok, det är ju ingen Bergman klass på den, men ibland måste man bara få skratta...



Lång dags färd mot natt!

Idag styrdes kosan mot mina stackars båtar som ligger fastfrysna i isen, uppdrag räddningsaktion.



Men inte var det lätt, både spett, hacka och yxa behövdes för att få loss dem.



Efter mycket om och men var den förste av dem uppe, här ligger skönheten befriad från isen.




Sedan var det sug i magen efter lite mat. Är det det här som kallas fine dining?



Passade också på att hälsa på mormor på hemvägen. På bilden ligger deras Grand Old Lady, katten, som fyller 27 år i april, tillsammans med mina hundars syster.


Nostalgikväll!

Gårdagskvällen spenderade jag hos en kompis vilket som kom att utvecklas till en tripp längs 80-talets memory lane. Vi pratade om gamla minnen från vår barndom som var under 80-talet. Vi pratade då självklart om manchesterbyxor och stubbluggar, hockeyfrillor och hubbabubba.

Sen drog hon fram det tunga artilleriet, nämligen Nintendo med självaste Super Mario Bros. Ni vet, den lille rörmokaren som ska dunka träklossar och döda sniglar och ugglor på sin väg mot framgångens topp. Jag fick vara Luigi, den gröne lille filuren och i min tappning så verkade han en aning flummig också :)

Varsågoda, här kommer lite nostalgi: (bilderna i inlägget är lånade från nätet)




Till min trogna läsare Matilda!

Min kära syster (nåja inte fullt så kär) var inne på din eminenta hemsida och ögnade igenom texten och där stannade hennes ögon till på ett par röda Kinapuffar så här får du nu en cyberpresent i form av de små bruna underbara skapelserna!



Varsågod och ta en!


Seså det är inte farligt :)


Resultatet!

Och så här blev resultatet:


Före:                                             Efter:

    


Tyvärr så var jag en dålig fotograf, men ett hum får ni iallafall. Men ljuset gör att det ser lite ljusare ut än vad det är i verkligheten.

Hårfärgningstajm!

Nu ska jag färga håret i denna färg;




Återkommer med resultatet!

Doktor galen

Denna man har jag anförtrott mig till idag: http://www.youtube.com/watch?v=A75MMWEdxw0


Jag vet, det är svårt att tro att han är en riktig doktor men, ja det är han. En öron-näsa-hals specialist. Jag var där idag för att se om de skulle bli någon operation av mina halsmandlar, de är lite stora och det är möjligen dem som orsakar ett stort lidande för mina nära och kära i form av snarkningar. Men den gode Dr Waldfogel kunde inte garantera att en operation skulle hjälpa mins anhörigas små öron. Så nu får jag ta mig en funderare om det är värt att chansa, det verkar läskigt att bli sövd...


Skönhetstävling - moral?

Nu har jag nog sett det mesta. Ser just nu på en dokumentär om skönhetsmissar. Dokumentären refererar till en film som sändes för 12 år sedan och jag kommer ihåg att jag då liksom nu bli  mörkrädd. Hur kan man ens få för sig att låta barn som inte ens har fyllt ett år och uppåt tävla i skönhet? Där står barnen uppe på en belyst scen och ska bli bedömda för sitt utseende och manér när de istället skulle kunna leka omkring och grisa ner sig och vara barn.

Nu är barnen från den första dokumentären runt 17 år och pratar om att de hade så kul och "Nej, mamma har inte tvingat mig". Men säg mig, varför får då barnen bilar och dylikt som priser, vad jag vet så är femåringar inte så jätteintresserad av att använda bilen som någon sorts bensindriven lekstuga. Nej, priserna och tävlingarna är för de vuxna inget annat. Barnen är bara spelmarker i föräldrarnas maktspel.


Så går en dag från våra liv och kommer aldrig åter......

Så hur har denna soliga vinterdag tett sig:
 Idag har jag bara slappat och förökt anppassat mig till det verkliga livet för när man sitter på ön, då är det svårt att inse att det finns en värld med andra människor bara några mil därifrån.

Nu när julen har varit här och helgerna är förbi, då längtar man ill sommaren...........
Här kommer en liten förhandstitt på hur sommaren kommer att te sig:




Filmtajm!

Jag tycker att genom att lära känna en människas intressen och smak, då vet man en hel del om henne. Så här nedan tänkte jag plita ner mina favoritfilmer både djupa och lättsamma. Huvudsaken är att man mår bra av dem! sidan lär uppgraderas med jämna mellanrum. Håll till godo:

Fanny och Alexander
- Behöver ingen närmare presentation. Ingmar Bergman gör här sin grand finale som långfilmsregissör och slutar med ett mastodont släktdrama. Man sugs in i den färgsprakande miljön som familjen Ekdahl befinner sig i och vi älskar det lika mycket som vi hatar det. 

Scener ur ett äktenskap -
 Den här Bergman skapelsen älskar jag. Den utspelar sig mestadels hemma mellan paret Johan och Mariannes fyra väggar, och det är tack vare den miljön som skapar filmens stämning. En stämning som biter sig fast i en så fort första rutan börjar rulla. Och som inte kommer att överge en förrän långt efter det att filmen tar slut. Här visar Bergman vilken mästare han är på att skriva manus; dialogerna och monologerna som ges är fullkomligt geniala, så välplacerade.

En kärlekshistoria -
Roy Anderssons debut och hans bästa film enligt mig. Filmens kärna är Annikas och Pärs unga kärlekshistoria. De är två tonåringar som kommer från olika miljöer men när de möts uppstår förälskelse. Det är den problemfria, rosa skimrande kärleken som står i kontrast till den äldre generationens historia i filmen. De äldre kämpar mot den mer annalkande tristessen som kommer över dem. De jobbar och gör allt som man "ska" göra som lyckad vuxen. Men det saknas något, lyckan och att bli sedd.

Ljuvlig är sommarnatten - En Arne Matsson thriller från 1961. Det är samma regissör som till Hillman filmerna, så det är en vacker film. Man ser inte något speciellt våldsamt, inte något blod eller dylikt men det är ändå den mest obehagliga film jag har sett. Men ack så underbar.

Hillman filmerna - Dessa filmer är underbara att se när man sitter ihopkrupen i soffan en höstkväll, (nåja, vilken kväll som helst går nog bra). Filmerna är gjorda sent 1950 tidigt 60-tal vilket gör att man får en fantastisk nostalgisk tillbakablick. Kläderna är helt underbara, bilarna är finare och människorna stiligare. Men det som är helt fantastiskt är dessa kameraåkningar, dessa inramningar som lyfter scenerna till helt nya nivåer.
 
Här nedan kommer filmer utan närmare presentation, men inte sämre för det:) :

Lolita
Fröken Julie
Hemsöborna
Yngsjömordet - 66
Den tatuerade änkan
The straight story
Modstriologin
Black Jack
Två killar och en tjej
Sjunde inseglet
Lust och fägrings stor
Mordet på Orientexpressen
Mannen på taket
Sommarnattens leénde
Änglagård
SOS
Sällskapsresan 1
Pingpong
Sista dansen
Smultronstället



Tappra sjömän.....


Så här trötta blev mina små gummor efter resan över det böljande blå igår.


En skakande färd.

Så, här sitter jag och ska skriva mitt första inlägg. Vad ska man skriva om som intresserar världen utanför? Inte en aning. Så jag kommer att skriva om mina högst vardagliga saker här, som en dagbok för mig själv.

Så vad hände idag? Jag och min syster skulle hem från en lång vistelse på landet, en ö ute i tystheten i skärgården. vi var lite oroliga för att isen hade fryst på lite. Men Idag skulle det då bli av, den kraftiga blåsten idag hade gjort så att det mesta av isen hade försvunnit. Mamma skulle komma och hämta oss, hon skulle låna en båt av en bekant på ön mittemot, en liten roddbåt med en elvisp liknande snurra.

När hon väl kom guppandes över fjärden, likt en liten röd prick. Så gjorde vi oss klara för att åka, båten som var lika vinglig som en gungbräda, gjorde att vi fick åka i omgångar. Först ut var det jag och en hund, det var ingen kul upplevelse, hunden och vi blev dyngsura. Och om vi hade av någon outgrundlig anledning druckit ovispad grädde innan, så hade den varit klar för dekorering nu.......Det var en helvetesresa, men en oförglömlig upplevelse och en erfarenhet rikare.

Nu är jag iallfall hemma i vardagen igen efter att ha varit på landet i nästan i månad. Känns lite skrämmande att komma hem till alla människor. På landet hade jag ju bara hundarna och naturen att prata med. Och de säger inte så mycket tillbaka, och de passar mig rätt så bra







.

Välkommen till min nya blogg!

Hej!

Här ska jag försöka att blogga lite, men jag vet inte vad jag ska skriva. Jag är ingen kändis som det kan vara kul att läsa om och jag kan inget om smink eller kläder. Så jag har inget bra svar på varför ni ska läsa min blogg. Men, vi kan väl ge det en chans...